رئیسجمهور در نشستی با وزیر و مسئولان وزارت جهادکشاورزی بر ضرورت تهیه نظام دادههای دقیق بخش کشاورزی و آبوخاک کشور، تهیه الگوی کشت بر اساس ظرفیتها و اقلیم مناطق مختلف کشور و میدان دادن به مردم و خود کشاورزان برای حل مشکلات این بخش تأکید کرد.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی دکتر مسعود پزشکیان، دکتر مسعود پزشکیان پیش از ظهر امروز شنبه با حضور از پیش اعلام نشده در وزارت جهادکشاورزی، نشستی با وزیر و مدیران این وزارتخانه داشت.
در این نشست که رؤسای سازمانهای جهادکشاورزی سراسر استان نیز به شکل برخط در آن حضور داشتند، مسئولان بخشهای مختلف این وزارتخانه گزارشهایی از آخرین وضعیت اقدامات و برنامههای خود ارائه دادند.
رئیسجمهور در بخش پایانی این نشست، با قدردانی از گزارشهای ارائه شده، با بیان اینکه مباحث مطرح شده را حتماً با مشورت وزیر جهادکشاورزی جمعبندی میکنیم تا به اقدامات عملی لازم برای رفع مشکلات برسیم، اظهار داشت: در زمینه آبوخاک و کشاورزی مشکلات زیادی داریم و اقدامات لازم باید بهموقع و مؤثر طراحی و اجرا شوند تا بتوانیم از تبدیل مشکلات به بحران جلوگیری کنیم.
دکتر پزشکیان افزود: شما مسئولان بخش کشاورزی و تأمین مواد غذایی کشور باید کمک کنید به نگاهی جامع و دقیق نسبت به وضعیت آبوخاک کشور دست یابیم تا در قدم اول ببینیم با منابع و ظرفیتهای موجود چه باید تولید کنیم؟ آیا الگوی کشت فعلی ما با منابع آبوخاک موجود همخوانی دارد یا نه و آیا اصول بهرهوری رعایت میشود یا خیر؟
رئیسجمهور بررسی اینکه آیا با منابع آب موجود، اساساً تولید هر محصول کشاورزی برای صادرات منطقی و بهصرفه است یا نه را سؤالی بسیار مهم عنوان و تصریح کرد: صادرات محصولات کشاورزی بهنوعی صادرات پنهان آب است و باید بهدقت و با وسواس بررسی شود که تولید و صادرات چه محصولاتی با منابع آب موجود کشور بهصرفه و منطقی محسوب میشود.
دکتر پزشکیان با بیان اینکه باید از خود بپرسیم که استخراج آب زراعی از منابع زیرزمینی تا چه زمانی میتواند ادامه داشته باشد، گفت: اگر بدون پاسخ به این سؤال در زمینه توسعه کشاورزی و حتی حفظ وضعیت موجود سرمایهگذاری کنیم، اقدامی غیرمنطقی است. ما امروز با استخراج بیش از حد منابع آب زیرزمینی بهشدت در حال آسیبرساندن به محیطزیست هستیم و باید هر چه سریعتر با کمک دانشگاهیان این فرایند را اصلاح کنیم.
رئیسجمهور با اشاره به گزارشهایی که نشان میدهند در سالهای اخیر با وجود تداوم حفر و تعمیق چاههای موجود، آب استخراج شده در برخی مناطق کشور افزایش قابلتوجهی نداشته است، خاطرنشان کرد: هر برنامهای برای توسعه باید به قید پایدار مقید شود؛ آیا محصولات کشاورزی که امروز تولید میکنیم، بهترین و بهصرفهترین محصولات هستند؟ آیا نمیشود با منابع آب محدود کشور، محصولاتی باکیفیت و ارزش افزوده بیشتر تولید کرد؟
دکتر پزشکیان اضافه کرد: اینکه بدون نگاه به آینده از چاهها آب بکشیم و محصولات آببر تولید کنیم، اما به کاهش منابع آب، فرونشست شدید زمین و تخریب خاک توجه نکنیم، عاقلانه است؟
رئیسجمهور با تأکید بر اینکه متأسفانه نظام دادههای جامع و دقیقی نیز از ظرفیتها و نیازهای بخش کشاورزی کشور نداریم که بتوانیم بر اساس آن برنامهریزی دقیقی داشته باشیم، اظهار داشت: باید معطوف بهنظام دادههای بخش کشاورزی، برای اراضی کشور الگوی کشت تعریف شود. اگر شما به کشاورز نگویید بهترین کار کدام است، او کاری را میکند که خودش بلد است! در این صورت دیگر کشاورزان مقصر نیستند، بلکه ما مقصریم که برنامهریزی مناسب نداشتهایم.
دکتر پزشکیان افزود: زندگی کشاورز به زمین و زراعتش گرهخورده و لذا به دنبال بهرهبرداری از آن است، این ما هستیم که باید باتکیهبر نظام دادههای کشاورزی و منابع آبوخاک، او را راهنمایی کنیم که کدام کار بهترین است؛ چه بکارد، کجا بکارد، چقدر بکارد و کجا توزیع کند؟ الگوی کشت باید بر اساس نظام دادهها و متناسب با ظرفیتها و اقلیم مناطق مختلف کشور تهیه و در اختیار کشاورزان قرار گیرد و متناسب با آن حمایتهای لازم نیز از آنها صورت گیرد.
رئیسجمهور با تأکید بر اینکه در این زمینه باید از دانشگاهها، اساتید و صاحبنظران و بهخصوص افراد صاحبتجربه و سابقه و ذینفع در مناطق مختلف کمک گرفته شود، تصریح کرد: اعتماد به خود کشاورزان و نیز تعاونیهای کشاورزی در این زمینه میتوانند نتایج مؤثر و مفیدی داشته باشند.
دکتر پزشکیان با قدردانی از تلاشها و اقدامات صورتگرفته در مدت سپری شده از فعالیت وزارت جهادکشاورزی دولت چهاردهم، گفت: مهمترین اقدامی که باید به سرانجام برسد، احصای دقیق نظام دادههای کشاورزی و آبوخاک کشور است؛ باید بدانیم که دقیقاً چه داریم و برای توسعه پایدار باید چگونه از آنها به بهترین شکل استفاده کنیم؛ رویکرد عادلانه، تقویت و ارتقای روابط بینبخشی، بهرهگیری حداکثری از مشارکت مردمی و استخدام تجهیزات و تکنولوژیهای نوین و مناسب میتوانند به ما در تحقق اهدافمان کمک کنند.
رئیسجمهور با تأکید بر تسریع در نصب پنلهای خورشیدی برای تأمین برق مورد نیاز چاههای کشاورزی خاطرنشان کرد: برای کشاورزان روشن کنید که برداشت آب بیرویه از منابع زیرزمینی آینده شغل و معیشت آنها را به مخاطره خواهد انداخت و البته در کنار آن هر نوع کمک و حمایت لازم برای ارتقای بهرهوری آب را از آنها به عملآورید؛ دانشگاهها و کارشناسان و حتی ذینفعان این بخش را به مشارکت بطلبید تا بر مشکلات این مسیر سریعتر و راحتتر غلبه کنید.
دکتر پزشکیان همچنین با برشمردن مزایای تأمین مواد پروتئینی از دریا از جمله سلامت، هزینه تولید پایینتر و پایداری تولید اظهار داشت: در چارچوب توسعه اقتصاد دریا محور، باید ظرفیتهای توسعه کشاورزی و تأمین امنیت غذایی در مناطق مستعد نزدیک دریا نیز بهدقت بررسی و احصا شوند.
رئیسجمهور همچنین با اشاره به بخشهایی از گزارشهای ارائه شده مبنی بر ساماندهی بازار توزیع محصولات کشاورزی، با محوریت حذف واسطهها و رسیدن سود بیشتر به تولیدکنندگان، افزود: این اقدام بسیار مناسبی است که اقتصاد کشاورزی را تقویت کرده و زمینه را برای اقدامات اصلاحی در این عرصه بیشازپیش فراهم میکند.
دکتر پزشکیان با تأکید بر ضرورت بهکارگیری ظرفیتهای مردمی تصریح کرد: بنده به شخصه به ظرفیتهای مشکلگشای مردمباور دارم و از شما هم میخواهم که به این ظرفیتها باور داشته باشید و تلاش کنید به مردم برای نقشآفرینی میدان دهید. تجربه به ما نشان میدهد که اگر مردم و بهخصوص ذینفعان به میدان بیایند، مشکلات خیلی راحتتر، سریعتر و بنیادیتر رفع خواهند شد.
پیش از سخنان رئیسجمهور وزیر، معاونین، مدیران و رؤسای بخشهای مختلف تابعه وزارت جهادکشاورزی و نیز دو تن از مدیران کل استانی جهادکشاورزی در سخنانی به تشریح اقدامات، برنامهها و نیز مطالبات خود پرداختند.