همبستگی در «گفتمان وفاق» وقتی معنا میدهد که با «شهروندان برابر» مواجه باشیم و اگر تبعیض و نابرابری حقوقی در جامعهای نهادینه شده باشد، دعوت به همسویی و همبستگی با پاسخ منفی مواجه میشود. دکتر مسعود پزشکیان برای تحقق این گفتمان عدالت و انصاف را ضروری میداند و در نشستها و جلسههای متعددی با حضور فعالان سیاسی و اجتماعی حضور پیدا میکند و با شنیدن نظر و پیشنهادهای آنها همبستگی را در عمل ترویج میکند.
به قلم خبرنگار پایگاه اطلاعرسانی دکتر مسعود پزشکیان، جایگاه کلیدی «وفاق ملی» در انقلاب اسلامی و گفتمان دکتر مسعود پزشکیان، فراتر از یک شعار سیاسی یا جناحی و فراتر از یک قرارداد یا تفاهم اجتماعی است. آنچه در دیدارها و نشستهای متعدد دکتر پزشکیان با جمع متکثری از چهره و گروههای سیاسی و اجتماعی آشکار شده، حاوی این پیام است که این وفاق باید به «هویت ملی» تبدیل شود و بتواند با ساخت «جامعه قدرتمند» و «دولت توانا» برای حاکمیت، قدرت ملی تولید کند. پیششرط دعوت به همبستگی ملی هم تلاش برای رفع تبعیضهای حقوقی، مذهبی، قومی و جنسیتی است.
به بیان دیگر، وفاق ملی در منظومه کلامی و عملی رئیسجمهور نهتنها شامل انقلابیون یا مسلمانان است بلکه تمامی کسانی را در بر میگیرد که به ارزشهای انسانی و ملی باور دارند. این چارچوب عملی حتی افرادی را که به دلایل سیاسی یا منافع دیگر از نظام دلسرد شده بودند به سوی اتحاد و انسجام بر اساس منافع ملی فرامیخواند.
از این رو، در تمامی دیدارهای خصوصی، دوستانه و عمومی دکتر پزشکیان از ترمیم زخمهایی سخن به میان میآید که در گذشته مسبب ایجاد کدورتها و اختلافات در کشور شده است. رئیسجمهور شامگاه گذشته (شنبه ۱۵ دی ماه) میزبان اعضا و شورای مرکزی حزب اعتماد ملی بود. آنان در این دیدار از اقدامات دولت وفاق ملی در زمینه لایحه عفاف و حجاب، برقراری ارتباط با کشورهای همسایه و اروپا، توسعه عدالت آموزشی، رفع فیلترینگ، FATF و انتصاب استانداران اهل سنت و بومی و به کارگیری بانوان در کابینه دولت قدردانی کردند.
آذر منصوری، دبیرکل حزب اتحاد ملت، در این نشست، از عبارت «جامعه قدرتمند» و «دولت توانا» سخن گفت و یادآور شد:«دولت توانا باید دستانش به سمت جامعه مدنی باشد چراکه مردم یکی از اعضای اصلی قدرت در هر کشوری هستند. همه ما میدانیم که اسب زین کردهای در دولت نبوده است و با انبوهی از مشکلات و ناترازیها در تمام بخشها دولت را تحویل گرفتهاید.»
همچنین دکتر محسن میردامادی، نماینده کمیسیون سیاست خارجی حزب اتحاد ملت، اشارهای به شرایط منطقه و تغییر توازن قدرت داشت و از دکتر پزشکیان خواست «در تصمیمگیریها و سیاستها منافع ملی را در نظر بگیرد» و گفت: «از سویی، رژیم صهیونیستی در صدد تقابل با ایران است و از جهت دیگر، ترامپ در آمریکا سر کار آمده این است. از این رو، حاکمیت باید راه تعامل را در پیش بگیرد زیرا ممکن است وارد درگیری ناخواسته شویم.»
در ادامه، حسین نورانینژاد تأکید کرد: «یکی از مؤلفههای مقوم امنیت ملی، برخورداری از انسجام داخلی است. متأسفانه برابری حقوقی هنوز در کشور وجود ندارد و با شهروندان درجه یک و دو همچنان مواجه هستیم. اگرچه در دولت وفاق ملی گفتمان جدیدی شکل گرفته است اما وفاق زمانی معنا مییابد که از دولتی جامعهمحور برخوردار باشیم. در وفاق طرفین از عزت و برابری برخوردار هستند. احزاب هم سازمانهای سیاسی جامعه مدنی هستند که مطالبات گروههای مختلف جامعه را به زبان سیاسی ترجمه میکنند. بنابراین حصول حکمرانی خوب بهواسطه احزاب تسهیل پیدا میکند.
حمید امین اسماعیلی، رئیس کمیسیون اقتصادی حزب اتحاد ملت، به وضعیت معیشتی مردم اشاره کرد و گفت: «مسائل اقتصادی و توسعه کشور پیچیده است و برای برونرفت از آن نیازمند تحلیل یکپارچه به جای تحلیلهای بخشبندیشده هستیم. گروههای مختلف سیاسی میتوانند با نقد و بررسی منصفانه جهتگیری مردم را تغییر داده و با دولت همراه کنند.»
در بخشی دیگری از این دیدار، ساجده عربسرخی نیز اشارهای به وضعیت مناطق محروم از جمله سیستان و بلوچستان داشت و یادآور شد: «الگوی توسعه روستایی با توسعه شهری متفاوت است و نیازمند توانمندسازی افراد است.»
در این دیدار، دکتر پزشکیان تقویت پشتوانه مردمی نظام با جلب رضایتمندی مردم را رویکرد اصلی همه اقدامات و فعالیتهای دولت وفاق ملی عنوان کرد و گفت: «خوشبختانه با وفاق قابل توجه شکل گرفته در کشور از ابتدای آغاز به کار دولت چهاردهم و همچنین هماهنگی و همافزایی میان سران سه قوه، افق و چشمانداز روشنی برای حل مشکلات پیشروی ما قرار گرفته است.»
رئیسجمهور با بیان اینکه دولت به صورت همزمان برای معیشت، آموزش و سلامت مردم به عنوان سه اولویت اساسی کشور در حال برنامهریزی و اقدام است، افزود: «در بخش معیشت، صیانت از سفره مردم و حمایت از اقشار آسیبپذیر، در بخش آموزش محرومیتزدایی از فضاهای آموزشی و تغییر کلی در شیوههای آموزش با هدف رفع تبعیض و در بخش سلامت ارائه خدمات با کیفیت و ارزان، با تمرکز بر افراد کم برخوردار با بهرهگیری از ظرفیت دانشگاهها در حال انجام است.»