صنعت بنادر و حملونقل دریایی یکی از مهمترین ارکان توسعه اقتصادی کشور است و با توجه به اهمیت این صنعت و چالشهای پیش رو نیاز به عزم ملی و همکاری همهجانبه دستگاههای اجرایی برای تحقق برنامه هفتم توسعه در این بخش احساس میشود.
به قلم خبرنگار اعزامی پایگاه اطلاعرسانی دکتر مسعود پزشکیان، مقام معظم رهبری و رئیسجمهور بر اقتصاد دریامحور تأکید فراوان دارند و موضوع اقتصاد دریایی در برنامه هفتم بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته است. اقتصاد دریامحور میتواند پیشران توسعه در ایران باشد. از آنجا که تقریباً ۳۰ درصد جمعیت دنیا در مناطق ساحلی ساکن هستند بنابراین میتوان گفت اقتصاد امروز بر اقتصاد دریا تمرکز دارد.
با توجه به موقعیت منحصر به فرد کشورمان و داشتن بیش از پنج هزار و ۸۰۰ کیلومتر مرز آبی، از اقیانوس تا بزرگترین دریاچه جهان، از جنوب تا شمال کشور، نیاز کشورهای محصور در خشکی به ایران برای اتصال به دریا و آبهای آزاد جهان مسلم مینماید. با وجود این ظرفیت بالای جغرافیایی، دریا سهم اندکی از تولید ناخالصی ملی ما در حوزه کسبوکار دریایی دارد و این در حالی است که مدرنترین فعالیتهای اقتصادی دنیا و زیباترین کشورهای جهان در کنار سواحل ایجاد شدهاند.
سال گذشته سهم حملونقل دریایی از تجارت خارجی و داخلی کشور به ۹۰ درصد رسید که نشاندهنده رشد قابل توجه این بخش در سالهای اخیر است. همچنین حجم کالاهای جابهجاشده در بنادر کشور ۱۵ درصد افزایش یافته و به بیش از ۲۰۰ میلیون تن رسیده است. با این وجود، برای تقویت زیرساختهای بندری اقدامات مهمی از جمله تکمیل فاز دوم بندر چابهار، توسعه بنادر جنوبی و حاشیه خزر و ارتقای استانداردهای ایمنی و زیست محیطی باید در دستور کار قرار گیرد. این اقدامات نهتنها ظرفیت تخلیه و بارگیری کالا را افزایش میدهد بلکه باعث کاهش هزینه لجستیکی و بهبود بهرهوری میشود.
به علاوه، با ایجاد کریدورهای ترکیبی جادهای، ریلی و دریایی زنجیره تأمین کالاها بهینهسازی شده و هزینههای لجستیکی کاهش خواهد یافت. این امر افزایش رقابتپذیری کالاهای ایرانی در بازارهای جهانی را در پی خواهد داشت. از همین رو، دیپلماسی حملونقل و تأکید بر دیپلماسی دریامحور موجب توسعه روابط تجاری گسترده با کشورهای همسایه و جذب سرمایهگذاری خارجی و عضویت در سازمانهای بینالمللی دریایی را نیز به ارمغان خواهد آورد.
به این ترتیب، طرحهای توسعه دریامحور از جمله موضوعاتی است که رئیسجمهور بر آن تمرکز دارد و ملزومات رسیدن به نقطه مطلوب را با هدف ایجاد منطقهای برازنده مردم و کشور مسئلهشناسی میکند.