زوزهای در کانال کولر میپیچد؛ باران به شیشه پنجره بالای سرم برخورد شتابانی دارد. غلت میزنم. خواب بر من غلبه میکند. چشمانم را بر هم فشار میدهم تا خنکای بیداری خواب صبحگاهی را ندزدد؛ صدای تلفن را قطع میکنم. باز زنگ میخورد؛ از ته گلویم صدایی ناآشنا پاسخ میدهد: «بله؟» صدای علیرضا گیجترم میکند؛ باید به عمارت کلاهفرنگی بیسیم خودم را برسانم.
به قلم خبرنگار پایگاه اطلاعرسانی دکتر مسعود پزشکیان، با عجله راه افتادم؛ صبح روز سهشنبه ۲۶ فروردینماه ۱۴۰۴است. باورنکردنی بود اما تنها دقایقی پیش از رسیدن رئیسجمهور و همراهان به ساختمان وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات رسیدم. یک ساختمان آجری زردرنگ در میان یک باغ سرسبز. بیش از صد سال عمر دارد. آن را نماد پیشرفت و توسعه فناوریهای ارتباطاتی میخوانند. دکتر پزشکیان برای پیگیری پروژهای امروز در یک بازدید سرزده به اینجا آمده و حدود شش ماه است این پروژه از دغدغههای او شده است.
این سومین حضور رئیسجمهور در این وزارتخانه است و موضوع اصلی امروز دکتر پزشکیان پروژه ملی جینف (GNAF) یا پایگاه نشانی ملی است؛ این ابرپروژه یک پایگاه داده جامع و یکپارچه از اطلاعات نشانیهای سراسر کشور به شکل استاندارد و نمرهگذاری شده است. این دادهها کمک میکنند تا سازمانهای دولتی برای توسعه اجتماعی و اقتصادی ابزار تحلیل و پایگاه اطلاعاتی و دادهای دقیقتری در اختیار داشته باشند.
ستار هاشمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، گزارش مختصری از کارهای انجامشده در شش ماه گذشته ارائه داد و از همکاری نکردن بعضی از وزارتخانهها و سازمانهای دولتی در تحویل دادهها و دادن دسترسی به برخی منابع و پایگاهها گفت. یکی از مدیران اجرایی پروژه به معضل دیگری اشاره کرد: «شهرهای کوچک و روستاها». به ضرورت نیاز مدیریتی و اجرایی، شهرداریهای کلانشهرها سامانههای خاصی برای دسترسی به نقشهها و پایگاهدادههای جغرافیایی راهاندازی کردهاند اما در بیشتر شهرهای کوچک و روستاها این دادهها پراکنده و ناقص یا حتی بدون مرجع هستند.
دکتر پزشکیان به گزارش مدیران وزارتخانه گوش میداد اما چهرهاش کمی درهم بود؛ وقتی ارائه گزارشها و آمارها تمام شد، از زحمات کادر این پروژه تشکر کرد و از مدیران این وزارتخانه خواست تا به نهایی شدن این پروژه سرعت بخشند. در میانۀ صحبت رئیسجمهور، یکی از مدیران این پروژه، به دسترسی و امکانات محدود در جمعآوری دادهها اشاره کرد و دکتر پزشکیان با استناد به تجربۀ الگوی مشارکت مردمی در ساخت خانههای بهداشت آذربایجان شرقی، یک الگوی مشارکت محلهای با همکاری مدارس، مساجد، تشکلها، سمنها و گروههای مشابه را پیشنهاد داد.
او تأکید کرد که این مدل آنها را در جمعآوری دادهها و اطلاعات جزئی یاری خواهد کرد. رئیسجمهور همچنین اعلام آمادگی کرد تا با همکاری استانداریها و شهرداریها و همرسانی دستگاهی به تسریع انجام این پروژه کمک میکند و گفت که در این الگو مسئله کوچک میشود و امر دشوار ممکن. به صراحت تأکید میکند که دادهها برای حل مسئله معیشت مردم باید وجود داشته باشد و میگوید: «به هر شکلی شده نباید بگذاریم معیشت مردم مشکل پیدا کند.»