مراسم نکوداشت مقام زن و روز مادر با عنوان «نشان مهر» صبح امروز یکشنبه دوم دی ماه با حضور اقشار مختلف بانوان کشورمان در سالن اجلاس سران با حضور رئیسجمهور در فضایی متفاوت با دورههای قبل برگزار و در حاشیه این نشست و با حضور خواهر و دختر دکتر پزشکیان، تصاویری متفاوت ثبت شد.
به قلم پایگاه اطلاعرسانی دکتر مسعود پزشکیان، آیین تکریم مقام زن و روز مادر ابتدا با تلاوت آیاتی از قرآن توسط حنانه خلفی از حافظان و قاریان نوجوان آغاز شد. این مراسم از سوی معاونت زنان و امور خانواده ریاستجمهوری برگزار شد و در آن چهار زن و یک آقا در پشت تریبون قرار گرفتند و با زبانی صریح به نقد لایحه عفاف و حجاب پرداختند و از کمرنگ شدن فعالیتهای اجتماعی بانوان بهمثابه نیمی از جمعیت کشور ابراز نگرانی کردند.
مراسم «نشان مهر» فرصتی را برای بانوان همکار در دولت دکتر پزشکیان فراهم کرد که سایر بانوان پای درد دل آنها بنشینند. فاطمه راکعی فعال سیاسی و فرهنگی با خوانش شعری درباره مقام حضرت زهرا (س)، بیان کرد: «زنان مهربانی را عمیقاً فهمیدهاند و هنگامی که رئیسجمهور در فراق همسرشان اشک ریختند این موضوع به ما ثابت شد که جایگاه زنان را خوب میدانند. امروز مسئله زنان و حجاب اجباری به یک بحران برای کشور تبدیل شدهاست. در حالی که زنان فرهیخته ایرانی در تمامی ادوار به دلیل فرهنگ و سنت از برهنگی به دور بودهاند.»
این شاعر خواستار گسترش فضای مشارکت همگان اعم از تمامی زنان در سطوح مختلف اجتماعی شد و تأکید کرد: «با توجه به موضع منصفانه و عدالتطلبانه شما چنانچه به توانمندیهای زنان توجه شود مسیری جدید در راستای توسعه پایدار کشور گشوده خواهد شد.»
در بخش دیگر برنامه، مرضیه آذرافرا، از دیگر فعالان سیاسی حوزه زنان، رئیسجمهور را شخصی صادق، فروتن و خردمند نامید و درباره بحران «شکاف نسلی» گفت: «جامعه ما به نحوه اداره کشور اعتراض دارد و در مجموع جامعه ناراضی است و در خصوص مشارکتهای اجتماعی و سیاسی بحران پیش روی ما قرار دارد. این در حالی است که زنان قشر دغدغهمند جامعه هستند و در انتخابات ریاستجمهوری در قامت یک منجی وارد میدان شدند و باید حق انتخاب زنان در موارد مختلف از جمله نوع حجاب به رسمیت شناخته شود.»
او با نقد یکی از سخنان پر تکرار دکتر پزشکیان درباره پرهیز از عضویت در احزاب یادآور شد: «ما هیچ نهاد و حزب فراگیر نداریم و پیام شما با اعلام اینکه عضو هیچ حزبی نیستید به این معنی است که گویا عضو احزاب بودن یک گناه عملی است.»
آذرافرا همچنین از رئیسجمهور خواست تا به جای کاربرد واژگانی که «فرمانده و فرمانبر» بودن را به ذهن متبادر میکنند، ادبیات حقوقی وکیل و «موکل» بودن را در کلامش در نظر داشته باشد.
همچنین سها قمریان، از فعالان دانشجویی، درباره تبعیضهایی سخن گفت که سد راه دختران و زنان در تحصیل و پیشرفت آنها است. او یادآور شد: «برخی از قانونها و لوایح در ظاهر رویکردی حمایتی دارند، اما در عمل مانند هفتخوان رستم هستند و باعث میشوند که زنان به جایگاه بالا نرسند. همچنین محدودیتهای گزینش عمومی هم عاملی است که سر راه ما زنان در جامعه وجود دارد.»
این فعال دانشجویی تأکید کرد: «ما نمیخواهیم وطن را ترک کنیم ولی سیاستهای محدودکننده دانشجویان را به ترک وطن ترغیب میکند. همچنین ما خواهان این هستیم تا لایحه منع خشونت علیه زنان با جدیت دنبال شود.»
سخنان مهدی مهدویزاهد از دیگر سخنران مراسم «نشان مهر» هشدار داد: «چنانچه قانونگذاری در تضاد با آنچه نیاز یک جامعه متکثر است انجام شود، نفت بر تن منازعات ریختهایم. راهحل و شیوه مدیریت کارآمد منازعات به رسمیت شناختن و احترام گذاشتن به آحاد جامعه متکثر است که با سیاست تساهل، شکیبایی و گفتوگو عملی خواهد شد.»
او اعلام کرد: «باید تفکر حذفی یا جنگ علیه مردم کنار گذاشته شود و وفاق یا اجماع جایگزین آن شود. حضور زنان در جامعه و نقشآفرینی آنان نوعی خودتنظیمگری در مسیر اجرای عدالت است و حقوقیسازی جامعه به واسطه قانونگذاری نادرست تضادهای اجتماعی را تشدید میکند و در عمل شکاف اجتماعی بروز خواهد کرد.»
فاطمه صالحی نیز در حضور دکتر پزشکیان خاطر نشان کرد: «زنان غایب همیشگی سیاستهای کلان کشورمان بودهاند. برای همین ضرورت دارد در این دوره برنامهریزی و سیاستگذاری مبتنی بر حضور زنان در جامعه باشد و این به عدل و انصاف نیز نزدیکتر است.»
در ادامه دکتر مسعود پزشکیان که سخنان خود را با بازخوانی سوره کوثر آغاز کرد ضمن تأیید مطالبات مطرحشده یادآور شد: «تکذیب حق از روی ناآگاهی و جهل است، ما باید به حقوق انسانها مستقل از رنگ، نژاد، جنس و باورها احترام بگذاریم و این برای ما یک باور اعتقادی است. اساساً پیامبران آمدهاند که حقوق انسانها را به رسمیت بشناسند و بر این اساس هر کس، در هر جایگاهی، اگر نخواهد حقوق دیگران را محترم بشمارد و به آن تجاوز کند، باید با او برخورد شود یا با منطق و گفتوگو و قانون جلوی او گرفته شود و این اصلاً ربطی به اسلام و مسیحیت و یهودیت ندارد.»
پزشکیان با تأکید بر ضرورت احترام به حقوق افراد و باور به تکثر عقاید بیان کرد: «حتی حقوق دشمنان خود را نیز باید محترم بشماریم و شناعت یک گروهی نباید باعث شود که ما عدالت را نادیده بگیریم.»
فاطمه عبادی، در گوشهای از سالن، با شن نقاشی میکرد؛ سیر تولد تا تکامل یک زن را از دوره جنینی تا بزرگسالی در زیر سایه پر مهر مادر به تصویر کشید.
در پایان مراسم هم از تلاشهای پنج زن در حوزههای مختلف اجتماعی تقدیر شد. یکی از زنان عفت علیعسگری، مادر شهیدان افراسیابی، بود که به دلیل کسالت در این مراسم حضور نداشت. علاوه بر او، نسرین مصفا، عضو هیئت علمی دانشگاه تهران، زهرا گیتینژاد، معلم و خیّر مدرسهساز، منصوره اتحادیه، پژوهشگر، و زرینتاج کیهانیدوست تقدیر شدند.