به گزارش پایگاه اطلاعرسانی دکتر پزشکیان، رئیس جمهور که صبح دیروز در یکصد و دهمین جلسه مجمع عمومی فرهنگستان علوم پزشکی حضور یافته بود. در سخنانی به مسائل گوناگونی اشاره کرد. وی با اشاره به اینکه روند دولت تاکنون در جهت حل مشکلات بودجه ای بوده است، گفت: این مشکل تا حدودی حل شده است.
اصلاحات در شورای عالی انقلاب
رئیس جمهور درباره اصلاحات شورای عالی انقلاب نیز سخن گفت و اظهار داشت: در شورایعالی انقلاب فرهنگی پیش از این تمرکز بر آییننامه نویسی، اساسنامه نویسی و موضوعاتی مانند آن بود که ربطی به مأموریت های اصلی شورا نداشت.
دکتر پزشکیان از تصمیم دولت برای تغییر اولویتها خبرداد و پس از رایگیری سه اولویت مسائل آموزش و پرورش، دانشگاهها و خانواده در دستور کار قرار گرفت.
درخواست رئیس فرهنگستان علوم پزشکی از رئیسجمهور برای تشکیل ستاد سلامت
دکتر پزشکیان در پاسخ به این خواسته اظهار داشت:تلاش میکنیم تدبیری بیاندیشیم که تمام تصمیمات و برنامههای شورا در حوزه سلامت قبل از تصویب در اختیار فرهنگستان قرار گیرد تا بدنه کارشناسی شما بتواند نظرات خود را درباره آنها ارائه دهد. وی ادامه داد: معتقدم در همه حوزهها باید مشکلات را با دانشگاهیان و افرادی که از دانش لازم برخوردار هستند، به اشتراک بگذاریم و از آنها راهحل بگیریم، چرا که در بدنه اجرایی و اداری کشور ممکن است افرادی قرار داشته باشند که دانش کافی نداشته باشند و یا بر اساس ضوابط جذب نشده باشند.
بنا بر این است که مشکل کمبود مدارس را با مشارکت مردم حل کنیم
رئیس جمهور درباره وضعیت نظام آموزشی و آموزش و پرورش که دغدغه برخی اعضای فرهنگستان نیز بود، گفت: در زمینه فضاهای آموزشی بنا بر این است که مشکل کمبود مدارس را با مشارکت مردم و خیرین در عرض یک سال حل کنیم. علاوه بر فضاهای آموزشی درباره روشهای آموزش هم طرحهایی داریم. به هر حال برونداد روش فعلی آموزشی روشن است. تغییر روش آموزش باید به گونهای باشد که در کلاسها دانشآموزان به صورت تیمی آموزش ببینند. تاکنون چندین جلسه برای حل مشکلات نظام آموزشی داشتهایم و تلاش میکنیم ضمن رفع بیعدالتیها در نظام آموزشی به سمت اصلاح کیفیت آموزش هم برویم.
دکتر پزشکیان افزود: با پیشرفت شبکههای ارتباطی، وجود سامانهای مانند شبکه شاد میتواند در افزایش کیفیت آموزشی موثر باشد و میتوانیم حتی در دورترین نقاط کشور بستههای آموزشی بهترین استادها را به دست دانشآموزان برسانیم.
رئیس جمهور در ادامه سخنانش با تأکید بر تمرکز مدیریت حوزههای سلامت در استانها در ذیل استانداری گفت: با توجه به اینکه بیشتر استانداران کشور انتخاب شدند، در هفته آینده دستورالعمل واحدی برای همه استانداران صادر خواهد شد تا آنها دقیقا بدانند که مسیر چیست و در آن مسیر حرکت کنند.
دکتر پزشکیان افزود: چندین جلسه در وزارت بهداشت با دوستان داشتم، باور من این است که اگر منابعی که طبق قانون باید در اختیار حوزه سلامت قرار داده شود، به صورت کامل تخصیص یابد، میتوان بسیاری از مشکلات این حوزه را حل کرد و وظایف و مامویتهای نظام سلامت به خوبی روشن خواهد شد.
رئیس جمهور در بخش دیگری از سخنان خود به ضعف عملکردها در کشور اشاره کرد و اظهار داشت: نمیشود 45 سال از انقلاب گذشته باشد و اوضاع بهتر نشود، حتما یک جای عملکردمان ایراد داشته است. اگر راه و تفکر درست و کارشناسی شده را طی کرده بودیم، طبیعتا نباید اینجا میبودیم و شرایطمان باید خیلی بهتر میبود.
ما به دنبال افکار سیاسی و جناحی نیستیم
دکتر پزشکیان افزود: ما به دنبال افکار سیاسی و جناحی نیستیم بلکه میخواهیم مشکلات مملکت را حل کنیم. خداوند در قرآن میگوید: “ان اکرمکم عندالله اتقاکم”، تقوا، در این آیه یعنی حرکت بدون خطا و کفر زمانی است که حرف حق و درست را نپذیریم. حضرت علی (ع) در همان روزهای اولی که به حکومت رسید عبارتی دارد که میگوید خطا مانند یک اسب وحشی است، کسی که بدون توجه به راه درست، تصمیم بگیرد، درست مانند آن است که خود را به آتش انداخته و تقوا مانند آن اسب رامی است که صاحبش را به جهت درست حرکت میدهد. یک پزشک اگر تمام شبها را نماز شب بخواهند و حزباللهی هم باشد، اما در طبابت اشتباه کند، با تقوا نیست، در مقابل آن پزشکی که درست طبابت میکند، حتی اگر نماز شب نخواند هم با تقواتر است. هر کسی که بدون خطا مشکل مردم را حل کند، باتقواتر است.
به جای حرف زدن درست، باید درست عمل کنیم
رئیس جمهور با تأکید بر ضرورت رفتار درست حاکمان و با بیان اینکه قرار نیست تصمیماتی بگیریم که به جامعه آسیب وارد کند، اظهار داشت: به جای آنکه به دنبال حرف زدن درست باشیم، باید درست عمل کنیم؛ تقوا یعنی قبول کردن حرف درست برای رضای خدا و انجام دادن آن، ما باید مشکل مردم را حل کنیم و اگر نتوانستیم آن را حل کنیم، مقصریم. نباید اجازه دهیم که سفره مردم کوچکتر شود و هر کسی که میتواند ما را در این راه کمک کند با آغوش باز از او استقبال میکنیم؛ به میدان بیاید و کمک کند.
دکتر پزشکیان با اشاره به سخنان خود در زمان انتخابات گفت: من در انتخابات هم گفتم که به دنبال اجرای چشمانداز توسعه هستم که رهبری آن را تأیید کردند. من میخواهم ما در منطقه در همه شاخصهای توسعه اول باشیم و اگر همه خواهان اجرای این چشمانداز هستیم، دیگر منطقی نیست که در عملکردهایمان اینقدر ضعیف عمل کنیم، چرا که همه باید به دنبال بهترینها باشیم.
رئیس جمهور در پایان سخنان خود بر اجرای سیاستهای کلی کشور تأکید کرد و گفت: اگر قرار باشد هر مدیری که میآید کاری کند و نفر بعدی کار دیگری انجام دهد، مانند آن کسی میشویم که خداوند در قرآن میفرماید یکی میبافد و دیگری همه بافتههایش را رشته میکند. باید یک سیاست درست را انتخاب کنیم و هر کسی که به قدرت میرسد همان سیاست را پیش ببرد.
در این جلسه محمدرضا ظفرقندی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با تشکر از رئیس جمهور به خاطر توجه ویژه به شبکه سلامت گفت: انتظار ما از فرهنگستان و اساتید این است که رابطه مردم با حوزه سلامت را بهبود دهند.
دکتر ظفرقندی گفت: مشکلات نظام سلامت در سه حوزه ساختار، اقتصاد و نیروی انسانی خلاصه میشود، البته این سه مشکل از هم مجزا نیستند و به نوعی در هم تنیدهاند. در برنامههای توسعه بر این نکته تأکید شده است که باید شبکه سلامت در عین حالی که گسترش مییابد، عمیق هم شود. بر اساس همین دستور برنامه توسعه، ما به دنبال گسترش پزشک خانواده و نظام ارجاع و تکمیل آن هستیم.
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با تأکید بر اینکه اگر اقتصاد سلامت درست شود مشکلات این حوزه حل خواهد شد، افزود: اگر نتوانیم اقتصاد سلامت را درست کنیم، مطمئنا طرحهایی مانند پزشک خانواده به پیش نخواهد رفت و بیشتر از قبل شاهد مهاجرت اهالی سلامت به خارج از کشور خواهیم بود و اینجاست که مشکل نیروی انسانی ما را مضاعف خواهد کرد.
دکتر ظفرقندی به آسیبهای ناشی از آلودگی هوا اشاره کرد و گفت: طبق آمارها حدود 40 هزار نفر در سال به خاطر آلودگی هوا قربانی میشوند و 12 میلیارد دلار به کشور خسارت وارد میشود و اینها نشان میدهد که باید به فکر حل این مسایل باشیم. پدیدههایی مانند آسم کودکان و مشکلات ریوی از اثرات آلودگی هواست.
وزیر بهداشت همچنین کمسوادی مردم در حوزه سلامت و بالا بودن آمار مرگ و میر ناشی از تصادفات جادهای را از دیگر مشکلات حوزه سلامت عنوان کرد که رفع آنها تنها در حوزه مسئولیت این وزارتخانه نیست و به همکاری دستگاههای مختلف و تصمیمگیری در سطوح بالا نیاز دارد و تصریح کرد: حل مشکلات حوزه سلامت نیاز به عزم ملی دارد و منابع آن نیز باید افزایش یابد. برخی طرحها مانند طرح دارویار طرح خوبی است به شرط آنکه منابع آن تأمین شده باشد در حالی که این اتفاق نیفتاده است.
دکتر ظفرقندی به بحران میانسالی در کشور اشاره کرد و گفت: بحران میانسالی یکی از اتفاقات خطرناک است و باید همه دستگاهها از جمله رسانهها و صدا و سیما خطرات بحران میانسالی را برای مردم روشن کنند. اگر شیب کاهش رشد جمعیت اصلاح نشود در 20 الی 25 سال آینده سالخوردهترین کشور منطقه میشویم و آمار تولد سالیانه در کشورمان به زیر یک میلیون نفر خواهد رسید که باید برای آن فکری کنیم.
در این جلسه همچنین دکتر مرندی رئیس فرهنگستان علوم پزشکی با تشکر از دغدغههای رئیس جمهور در حوزه سلامت گفت: آقای دکتر پزشکیان همان دغدغههایی که در زمان ریاست در دانشگاه داشت، امروز هم دارد.
مرندی در سخنان خود از رئیس جمهور خواست در شورایعالی انقلاب فرهنگی، یک ستاد سلامت ایجاد شود.
در این مراسم تعدادی از اساتید و اعضای فرهنگستان علوم پزشکی نیز دغدغههایی را مطرح کردند که اهم آنها توجه به تغذیه مردم به خصوص در مناطق محروم، لزوم اختصاص یارانه به شیر در مدارس و مصرف لبنیات، توجه به هوش مصنوعی در حوزه سلامت و توجه به دیپلماسی سلامت و ارتباط با سایر کشورها در حوزه بهداشت بود.