دکتر پزشکیان، روز بیستم بهمن ماه، پنجمین سفر استانی را در عرصه رونق اقتصادی با همراهی مردم و نخبگان داخلی و اولویت مناطق محروم آغاز کرد و راهی سیرجان شد.
به قلم خبرنگار پایگاه اطلاعرسانی دکتر مسعود پزشکیان، پیش از سفر به سایتهای هواشناسی و خبرگزاریها سری میزنم، پیشبینی از جوی آرام و هوایی نسبتاً سرد خبر میدهد و اخبار هم مثل همیشه بر متن و حاشیه سفر رئیسجمهور تمرکز کردهاند. خبرگزاریها نوشتهاند: «رئیس دولت وفاق ملی صبح شنبه بیستم بهمن ماه و در آستانه سالروز پیروزی انقلاب اسلامی در سفری یکروزه با هدف افتتاح چهار پروژه بزرگ اقتصادی با اعتباری بالغ بر ۲۰ هزار میلیارد تومان به سیرجان سفر خواهد کرد.»
ساکنان امروز؛ مهاجران دیروز
سیرجان امروز وارث سیرگان پیش از ورود اسلام به ایران است؛ این شهر، تا اواسط قرن دهم میلادی، مرکز ایالت کرمان بود و به آن شیراجان هم گفته شدهاست. بنای آن را به بهمن پادشاه اشکانی نسبت میدهند و در استیلای عرب آن را معرب کردند و سیرجان نامیدند. عدهای از مردم سیرجان مهاجرانی هستند که در سالهای پیش از سیوند فارس به سیرجان مهاجرت کردهاند. این بخش از استان کرمان نمونهای از شهرهای کهن ایران است و از نظر مواد معدنی و گردشگری میراث غنی و وافری دارد؛ سیرجان فرصتی برای توسعه اقتصادی چندبعدی است.
هواپیمای حامل دکتر پزشکیان و همراهانش حدود ساعت هفت و نیم صبح شنبه در فرودگاه سیرجان به زمین نشست. نخستین برنامه رئیسجمهور، افتتاح بزرگترین مجتمعهای تفریحی جنوب کشور در سیرجان بود. دکتر پزشکیان در حاشیه افتتاح این پروژه علاوه بر بازدید از یادمان دفاع مقدس در کنار ماکت سپهبد شهید حاج قاسم سلیمانی عکس یادگاری گرفت و اظهار امیدواری کرد که با بهرهبرداری از طرحهای صنعتی و گردشگری که در این سفر افتتاح میشوند و نیز راهاندازی صنایع پاییندستی و ایجاد فرصتهای شغلی مرتبط، رونق و پیشرفت اقتصادی و اجتماعی منطقه تسریع شود.
رسیدن به چشمانداز؛ شناخت ظرفیتها
دکتر پزشکیان در ادامه برنامههای خود کارخانه احیاء مستقیم مگامُدُل طوبی را هم افتتاح کرد. او در آئین افتتاح طرحهای عمرانی سیرجان با اشاره به اینکه امروز از امکاناتی که در اختیار داریم، به خوبی بهرهبرداری نکردهایم اظهار داشت: «باید به فکر نسلهای آینده باشیم و برای زمانی آماده شویم که ظرفیت معادن کشور تمام شده است. باید ضمن استفاده درست از این ظرفیتها، برای آینده هم سرمایهگذاری کنیم.»
در ادامه سخنان رئیسجمهور شاهد ارجاعاتی از فرمایشات مقام معظم رهبری هستیم. او میگوید :«اگر به چشمانداز مورد نظر رهبر معظم انقلاب عمل میکردیم، در سال ۱۴۰۴ در منطقه رتبه نخست را داشتیم. ما میتوانیم کشوری مستقل، آزاد و بینیاز بسازیم. قادر هستیم از نظر علم، تکنولوژی و توان رتبه نخست منطقه باشیم، به شرطی که چشم به دیگران ندوزیم و ظرفیتهایمان را بشناسیم.»
سفر با رئیسجمهور فرصتی برای بازشناسی شهرها و به دست آوردن اطلاعاتِ زیربناییِ خوبی درباره شیوه حکمرانی و مدیریت هر منطقه است. بهعنوان مثال، پروژه دیگری با عنوان افتتاح رسمی کارخانه احیای مستقیم شماره ۲ شرکت جهان فولاد سیرجان توسط دکتر پزشکیان به بهرهبرداری رسید. برای این مجموعه ۶۵ هزار میلیارد ریال سرمایهگذاری شده است و هدف از این پروژه تأمین آهن اسفنجی مورد نیاز داخل کشور و همچنین کمک به صادرات محصول در زنجیره فولاد، با ظرفیت ۱.۰۵ میلیون تن در سال، است.
حضوری برای تسلی
این سفر زمانی انجام شد که تعدادی از دانشآموزان کرمانی در حادثه واژگونی اتوبوس جان خود را از دست داده بودند. تراکم کاری رئیسجمهور موجب شد زهرا پزشکیان به نیابت از او با خانواده دانشآموزان جانباخته، برای رساندن پیام تسلیت و همدلی، غروب ۲۰ بهمن، دیدار کند. پیش از آن هم، رئیسجمهور پیامی برای ابراز تسلیت و دستور رسیدگی به ابعاد حادثه و جلوگیری از تکرار وقوع اینگونه حوادث، صادر کرده بود.
فرصت اندک است باید هرچه سریعتر به فرودگاه بازگردیم چراکه برنامههایی در تهران منتظر حضور دکتر پزشکیان است. با خودم فکر میکنم همراه شدن با رئیسجمهور در سفرها به دلیل در نظرگرفتن ابعاد امنیتی فراتر از سفر معمولی است و جزئیات پیشبینینشده بخش مهمی از تجربه سفر را تشکیل میدهند.