نخستین سفر؛ عهدی با مردم

سیستان و بلوچستان یادآور رستم است و از ابتدا برای تاریخ ایران شگفتی ساخته. این پهنه بیکران نیای ایرانیان است و میراث فراوانی را برای فرزندانش باقی گذاشته؛ از اشیای تاریخی شهر سوخته و منابع و معادن گرانبها تا کوهی از فقری به وسعت خشکی هامون و محرومیتی به بلندای تفتان.

به قلم خبرنگار پایگاه اطلاع‌رسانی دکتر مسعود پزشکیان، مرسوم است در اخبار رسمی به موضوعات مهمی می‌پردازند و در بیشتر رویدادها از حواشی خبری نیست. مثلاً اگر گفته می‌شود رئیس‌جمهور وارد مرکز استان سیستان و بلوچستان شد روایتی از صمیمیت با سران طوایف، مسئولان استانی یا مردم منتظر وجود ندارد. اما می‌دانیم حاشیه بر متن غلبه دارد و جذابیت رسانه‌های اجتماعی برای مخاطبان طرح حواشی است. از این‌رو، حاشیه‌نگاری بر متن رسمی می‌چربد و حتی گاه متن را ناپیدا می‌سازد. سفر رئیس دولت چهاردهم به سیستان و بلوچستان نیز از این قاعده مستثنی نیست.

وعده یا وعید

مسعود پزشکیان، صبح پنج‌شنبه اول آذرماه ۱۴۰۳، در نخستین سفر استانی خود، با استقبال امام جمعه و نماینده ولی فقیه و جمعی از مسئولان استانی وارد فرودگاه زاهدان شد. به نظر می‌رسید رویکردی متمایز از سفرهای استانی هم‌قطارانش در پاستور دارد زیرا از تمام تشریفات مرسوم و مراسم استقبال مردمی چشم‌پوشی کرد و اعلام شد تمام هزینه‌های این موارد به اقشار آسیب‌پذیر اختصاص یافته است. در هنگام ترک این شهر نیز خبر دادند مبلغ ۳۴ همت برای پروژه‌هایی که امسال و سال آینده اجرا خواهد شد و ۲۴ همت برای خط‌ آهن چابهار به زاهدان تخصیص داده شده است. همچنین بانک‌ها نیز تعهد دادند ۲۰ همت در این استان به پروژه‌ها اختصاص یابد و مقرر شد نهادهای اقتصادی هم ۷۰ همت در استان سرمایه‌گذاری کنند.

حضور اقوام اهل سنت در کنار اقوام شیعه برجسته بود؛ پزشکیان دوستی، برابری و برادری را از اصول گفتمان وفاق ملی می‌داند و در دیداری با مولوی عبدالحمید این باور را به نمایش گذاشت و درعمل نشان داد: «النَّاسُ کاَسْنَانِ الْمِشْطِ سَواءٌ» و «فَاِنَّهُمْ صِنْفانِ: اِمّا اَخٌ لَكَ فِى الدِّينِ وَ اِمّا نَظيرٌ لَكَ فِى الْخَلْقِ».

شنوای درد مردم

او به محض رسیدن به زاهدان هدف از این سفر را «شنیدن صدای مردم و دغدغه‌های آنها و سعی و تلاش برای پیگیری و حل مشکلات» عنوان و از پارک علم و فناوری دانشگاه زاهدان هم بازدید کرد. پزشکیان از تلاش‌های جوانان نخبه این استان تجلیل کرد و گفت که دولت برای حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان مصمم است. با وجود تراکم برنامه‌ها، دکتر پزشکیان جداگانه‌ با فعالان اقتصادی، فرهیختگان و نخبگان، فعالان سیاسی، اجتماعی و فرهنگی، جمعی از دانشجویان و خانواده شهدا دیدار کرد.

دکتر پزشکیان، در دیدار با فعالان اقتصادی زاهدان، «رَحِمَ اَللَّهُ امراءَ عَلِمَ مِن اَينَ و في اَينَ و اِلی اَينَ» را یک اصل مدیریتی خواند که بر اساس آن می‌توانیم الهام‌بخش کشورهای منطقه باشیم. او تأکید کرد: «روال کار دولت چهاردهم این‌گونه نیست که فقط در تهران بنشیند و دستور دهد.»

گلستان دوستی

روایت خاطره دوران سربازی پزشکیان در زابل در شبکه‌های اجتماعی پربازدید شد. او این خاطره را در دیدار فرهیختگان و نخبگان استان سیستان و بلوچستان بیان کرد و  یادآور شد که غرور و حرمت من را در سربازی  شکستند و این مسئله به‌شدت به من برخورد. خواستم کاری کنم تا کسی دیگر به من زور نگوید. و گفت که بعد از سربازی تصمیم گرفت پزشک شود. او بر ضرورت با هم بودن، همدلی و حضور مردم در میدان تأکید کرد و گفت: «در دِه کلوخی زابل یادگرفتم اگر به مردم اتکا کنیم می‌توان کاری کرد. مردم اگر در صحنه باشند می‌توان در راه اصلاح گام برداشت. اگر از فضا و امکاناتی که دارید درست استفاده کنید می‌توانید استانتان را گلستان کنید.» پزشکیان از دوران زندگی در زابل به این راحتی نگذشت و باز تعریف کرد: «ما باید در عمل و نه در گفتار به یکدیگر کمک کنیم. باهم زنده‌ایم و نباید در راه حذف یکدیگر قدم برداریم. آنچه که باید حذف شود تبعیض و بی‌عدالتی است. ما در زابل طوری دوستی کردیم که گویا برادر بودیم.»

خدمت؛ خاری در چشم

یکی از مواردی که کمتر در این سفر مورد توجه رسانه رسمی قرار گرفت سخنان مولوی عبدالحمید، امام جماعت مسجد مکی زاهدان، بود. او حضور دکترپزشکیان را تأثیرگذار خواند و با قدردانی از دولت گفت: «امیدواریم دکتر پزشکیان با سرعت بیشتر گام بردارد و برای تغییرات بیشتر تلاش کند؛ چرا که دنیا بدخواه ایران بوده و این اقدامات خاری در چشم دشمنان و مایه امیدواری ملت است.»

در نخستین سفر استانی، محمدجعفر قائم‌پناه، معاون اجرایی رئیس‌جمهور، محسن حاجی‌میرزایی رئیس دفتر رئیس‌جمهور، عبدالکریم حسین‌زاده، معاون توسعه روستایی و مناطق محروم، زهرا بهروزآذر، معاون امور زنان و خانواده، علی ربیعی، دستیار اجتماعی رئیس‌جمهور، حسین افشین، معاون علمی و فناوری رئیس‌جمهور، علیرضا کاظمی، وزیر آموزش و پرورش، فرزانه صادق مالواجرد، وزیر راه و شهرسازی، محمد اتابک، وزیر صمت، و عباس علی‌آبادی، وزیر نیرو، پزشکیان را همراهی کردند.

عهدِ اصلاح

حضور هر یک از این شخصیت‌ها اراده حقیقی و منصفانه دولت وفاق ملی را برای محو فقر، محرومیت‌زدایی و از میان بردن تبعیض نمایان می‌کند. آن هم در استانی که کمیته امداد و بهزیستی حدود 60 درصد مردم آن را حمایت می‌کند و رتبه نخست جوانی جمعیت را به خود اختصاص داده است.

دکتر مسعود پزشکیان را مردم بومی این استان «فرزند زابل» می‌خوانند. و این فرزند خلف سیستان قصد دارد وضعیت زابل و سیستان و بلوچستان را «به هر شکلی که شده» اصلاح کند. چراکه فخر درویشان راستین نه به کسوتِ فقر پوشیدن است و نه زمینِ خدا را پای برهنه پیمودن نه گرسنه، سر بر بالین خاک نهادن است. باید به خود متذکر شویم که سکوت مردم سیستان و بلوچستان در 45 سال گذشته از نجابت و صبر آنهاست.

نظرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

هدیه ویژه روز پدر؛ میراث پسر برای پدر
روزگار سربازی
همایش شوراهای آموزش و پرورش
حرف شما
دورهم؛ یک خانواده ایرانی
دو درجه کمتر؛ همدلی بیشتر
نخستین سفر؛ عهدی با مردم
روایت‌های «آقای نهج‌البلاغه»
پیرزن همسایه