دکتر مسعود پزشکیان، با نگاهی نوین و متعهدانه به سیاست همسایگی، آماده انجام سفری رسمی به جمهوری آذربایجان میشود. این سفر در امتداد سیاستهای راهبردی دولت چهاردهم، مبتنی بر گسترش مناسبات منطقهای، توسعه روابط پایدار با کشورهای همسایه و تقویت جایگاه ژئوپلیتیکی جمهوری اسلامی ایران در حوزه قفقاز جنوبی صورت میگیرد.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی دکتر مسعود پزشکیان، عبدالله خالقی، روزنامهنگار، در آستانه سفر دکتر پزشکیان به باکو در یادداشتی نوشت: رئیسجمهور همواره بر تعامل سازنده و پرهیز از تنش تأکید داشته و این سفر را فرصتی طلایی برای بازآفرینی پیوندهای تاریخی و گشودن فصل تازهای از همکاریهای دوجانبه میبیند؛ همکاریهایی که میتواند در خدمت منافع مشترک دو ملت بزرگ ایران و آذربایجان قرار گیرد.
بررسی سفرهای پیشین رؤسایجمهور کشورمان به جمهوری آذربایجان، از جمله دیدارهای تاریخی مرحوم آیتالله هاشمی رفسنجانی، سید محمد خاتمی و دکتر حسن روحانی، نشان میدهد که مناسبات تهران-باکو همواره در مقاطع حساس، عاملی مهم در توازن منطقهای و ایجاد امنیت و توسعه پایدار بوده است. در این چارچوب، سفر دکتر پزشکیان با تکیه بر تجربه دیپلماتیک دولت چهاردهم و عزم جدی برای تحکیم مناسبات راهبردی، میتواند به تثبیت نقش مؤثر ایران در تحولات قفقاز جنوبی کمک کند.
اهمیت این سفر تنها به روابط دوجانبه محدود نمیشود. در شرایطی که منطقه قفقاز جنوبی شاهد تحرکات بازیگران بینالمللی و تلاشهایی برای برهم زدن توازن سنتی است، نقش جمهوری اسلامی ایران به عنوان قدرتی مستقل و متعادلکننده، بیش از هر زمان دیگری ضروری جلوه میکند. سفر رئیسجمهور محترم میتواند با بازتعریف چارچوبهای همکاریهای امنیتی، اقتصادی، انرژی و ترانزیتی، نقشه آینده منطقه را با حضور فعالتر ایران ترسیم کند.
از منظر اقتصادی، ظرفیتهای موجود میان دو کشور گسترده و چشمگیر است. طرحهایی چون راهآهن رشت-آستارا، همکاریهای حوزه نفت و گاز، تسهیل تبادلات تجاری و رونق گردشگری میتواند در صدر مذاکرات قرار گیرد. دکتر پزشکیان با درک عمیق از اهمیت زیرساختهای منطقهای و جایگاه ترانزیتی ایران در اتصال شمال به جنوب، میتواند روند تکمیل پروژههای کلیدی را تسریع بخشد و زمینهساز افزایش سهم ایران از تجارت منطقهای شود.
فراتر از حوزه اقتصادی، مشترکات فرهنگی، مذهبی و زبانی میان دو ملت، فرصتهایی بیبدیل برای توسعه دیپلماسی فرهنگی و مردمی فراهم آورده است. دولت چهاردهم، با تأکید بر فرهنگمحوری در سیاست خارجی، میتواند این سرمایههای مشترک را به بستری برای افزایش همگرایی مردمی و تعمیق ارتباطات انسانی بدل سازد؛ ارتباطاتی که پشتوانهای محکم برای مناسبات رسمی خواهند بود.
سفر دکتر پزشکیان به جمهوری آذربایجان، همچنین حامل این پیام آشکار به جهان خواهد بود که جمهوری اسلامی ایران در برابر پروژههای تفرقهافکنانه، نقشههای بیگانگان و هرگونه دخالتهای غیرمنطقی در قفقاز جنوبی، با عزمی استوار بر وحدت، همگرایی و احترام به تمامیت ارضی کشورها تأکید دارد. این سیاست هوشمندانه، تجلی نگاه راهبردی دولت چهاردهم به تحولات منطقهای و جهانی است.
بدون تردید، برقراری ارتباطات مؤثر با همسایگان، تقویت دیپلماسی اقتصادی، فرهنگی و امنیتی و تکیه بر ظرفیتهای داخلی و منطقهای، بخشی جداییناپذیر از چشمانداز دولت دکتر پزشکیان در جهت توسعه پایدار کشور است.
سفر به جمهوری آذربایجان نهتنها پاسخی به این ضرورت ملی است، بلکه نمادی از اراده دولت چهاردهم برای ایفای نقشی فعال، مسئولانه و صلحآمیز در تحولات پیرامونی و ساختن آیندهای روشن برای ملت ایران و ملتهای همسایه به شمار میرود.